Här följer berättelsen om när Mishi blev mor för första gången.

Kull MITA föddes den 7 december 2010

               

Mamma Mishi                                                 Pappa Taro

 

Parningen

Söndagen den 4 oktober åkte jag och Nadine till Danmark för att para Mishi. Tilltänkt hane var Taro vars ägare bor i Randers, ca 40 mil hemifrån oss.

Stamtavlan skulle komma att se ut så här för valparna.

 

DK21585/2005
Taro Eyenle Cavaya Zahwa
NHSB2360396
Reddish Wescalle V.muskyteira
NHSB2211810
Fenno-Astor V.d.euregio
NHSB1917368
Wescalle Sabrina v Muskyteira
NHSB2193099
Eyenle Ascha V.muskyteira
NHSB1378415
Rakker
NHSB1875631
Ascha v Den Prince v Oraengien
 
S55295/2007
Happy Hanna v H Runxputtehof
NHSB2558318
Manusia's Dirk
NHSB2397529
Hendrik Jeroen V.d.beenhouwer
NHSB2103269
Annebel V.d. Stam Dolerna
NHSB2518624
Whisper Guusje v H Runxputtehof
NHSB2349527
Racy Tigger V.h.runxputtehof
NHSB2282952
Pearly Antje V.h.runxputtehof

 

Väl framme hos Taro bekantade Mishi och Taro sig med varandra men Mishi var inte villig att släppa till. De lekte med varandra och hade jätteroligt men som sagt, någon parning blev det inte.

           

 Vi lämnade Mishi hos Torben och Vibeke och körde hem. Under veckan parade sig Taro och Mishi tre gånger. Måndag, onsdag och fredag.

        

På söndagen hämtade vi Mishi igen och hoppades att parningarna resulterat i en dräktighet.

Ultraljud

När det gått fyra, fem veckor från första parningen kan man ta ett ultraljud. Man kan då se om det är några fosterblåsor. Man kan gissa ungefär hur många valpar det kommer att bli men absolut inte säga exakt. Det kan hända så mycket innan de väl är födda friska och starka. Foster kan resorberas, dvs att de helt enkelt försvinner. Dessutom kan de skadas eller bli missbildade pga naturens nycker.

Vi gjorde i alla fall ett ultraljud på Mishi den 3 november. Vi såg fyra fosterblåsor klart och tydligt. De låg tätt ihop och Ingela, som gjorde ultraljudet, sa att det kunde vara allt från fyra till åtta valpar. Man kan nämligen inte se vad som finns bakom det man ser. Alltså kan det dölja sig foster bakom. Vi var i alla fall glada för nu visste vi att hon var dräktig.

Växande mage

Mishi började matvägra ganska snart efter parningen. Vi fick blanda i kattmat och äggula i maten för att få henne att äta. (Något som vi aldrig gör normalt.) Det är vanligt att dräktiga tikar mår illa när det gått ca tre veckor efter parning men Mishi ville inte äta alls. Det är ju så klart inte så bra men med lite trugande gick det att få henne att äta lite i alla fall. Mishi är ju en nätt tjej men efter några veckor hade hon gått upp två kg, detta trots matvägran! Snart kunde man se att mage putade ut på sidorna och det tog inte lång tid innan man kände att det spände. Efter ytterligare en tid kunde man känna fosterrörelser och det är ju så häftigt! Då vet man att där är något som lever.

       

  

 Mot slutet hade hon enormt svårt att ta sig upp i vår säng och hon flåsade och gick runt mycket på nätterna. Det kan man ju förstå när man tittar på bilden ovan. :-)

Förlossningen

När det återstod några dagar till beräknad förlossning började vi ta tempen på Mishi. Hon låg på ca 37.8 i genomsnitt. Fredagen den 4 december gick tempen ner till 37,4 på kvällen och då trodde vi att det var på gång men på morgonen var tempen normal igen. Mitt på dagen den 5 december var tempen fortfarande normal så även på kvällen. På förmiddagen på söndagen kunde vi dock se att tempen gått ner till 36.8 vilket kan innebära att den var på väg ner till ett lägstavärde. När den nått det värdet vänder temperaturen och går upp igen. När den sedan blivit normal, eller något över normal, startar förlossningen. Men vi visste inte om tempen var på väg ner eller om den varit nere och vänt på natten och nu var på väg upp. Två timmar senare tog vi tempen igen och då låg hon på 37,1 vilket skulle kunna betyda att hon var på väg upp.

 

Det tog inte lång tid innan det stod klart att det var dags. Mishi började bli orolig. Hon gick in och la sig i valplådan och började bädda med jämna mellanrum. Ett tydligt tecken på att det hela börjat.

Detta höll på i många timmar. Vid 23-tiden gick vi och la oss för att vila men det är så klart svårt att sova när man har en tik som håller på att valpa. Jag var uppe och kikade några gånger då jag tyckte det lät annorlunda från valplådan men inget hade hänt och inget hände. Vid 01.00 var jag uppe igen och då såg det ut att vara något på gång.

01.15 föddes den första valpen. Det var en hane med mycket färg. 194g vägde han. Eftersom han var ensam blev han välslickad och jag fick nästan hindra Mishi från att slicka honom då magen blev helt röd.

Sedan var det stiltje. Det tog en bra stund och inget hände. Inte så mycket som en värk ens. Vi försökte få den lilla killen att dia eftersom det hjälper till men den hittade inte riktigt rätt. Den sög på mitt finger så det var nog ingen fara med den. Det var bara det att Mishi inte låg still. Jag började nästan bli orolig men man kan avvakta i ca sex timmar innan man bör uppsöka veterinär om inget händer så det vara bara att ha is i magen.

02.35 kom så äntligen nästa valp. Det var en tik som vägde 209g. Nu kändes det som att det gick ganska fort. 02.50 kom en hane till. Den väge 207g. 02.55 kom en tik på 195g och 03.00 ytterligare en tik. Hon vägde 187g. Efter en kvart, 03.15 kom nästa valp. Denna gång en "stor" hane. 220g vägde han. 03.55 kom en tik till, 206g och 04.05 en hane, 213g.

Nu hade det kommit åtta valpar och vi tänkte att det var nog slut nu men Mishi verkade inte lägga sig till ro som hon borde så vi väntade lite med att gå och lägga oss. Det var ju tur för 04.50 kom ytterligare en valp. En tik och hon var störst av dem alla med sina 234g.

BILDER

 

Namn

Den här omgången har våra valpköpare själva fått bestämma namn på sina valpar. Eftersom en av valparna inte hade någon köpare vid namngivningen hade vi en omröstnng om vad han skulle heta och det blev Nixon.

De slutliga fullständiga namnen blev:

Ayarip's Mooi Malva Van Mita 

Ayarip's Mooi Lykka Van Mita 

Ayarip's Mooi Lexi Van Mita 

Ayarip's Mooi Yaya Van Mita

Ayarip's Mooi Yazza Van Mita  

Ayarip's Mooi Miro Van Mita 

Ayarip's Mooi Lord Croft Van Mita 

Ayarip's Mooi Wilson Van Mita 

Ayarip's Mooi Nixon Van Mita 


 

Är du intresserad av en valp från kennel Ayarips, så kontakta oss via mail eller telefon så får vi boka ett möte.

 

Läs mer om att köpa valp från oss...